Ik vind parels, overal. Pak ze op en bekijk ze van alle kanten. Doop ze in een beetje inkt.
René schrijft verhalen, columns en gedichten

Flink buffelen op Natuurwerkdag

In mijn felle oranje hesje van Leefklimaat Zevenaar fiets ik over de dijk. Vlak voor de kerk van Oud-Zevenaar heet een grote vlag mij welkom. 'Hier werken vrijwilligers aan een mooi landschap!' staat erop geschreven. Het is Nationale Natuurwerkdag. Werkgroep Landschap Oké en Leefklimaat hebben voor vandaag de handen ineen geslagen. Ik tel al gauw 28 natuurliefhebbers. Allemaal vrolijke gezichten.
Meteen komt de achtjarige Wessel te Witt naar me toe. Hij laat me heel trots een gevonden kikkertje zien.
Ik ga aan de slag in het rabattenbos. Wekelijks zijn hier vrijwilligers aan het werk. Door hen zijn reeds vele bomen gekapt en in stukken gezaagd met de motorzaag. Vandaag is het de bedoeling dat we al het gekapte hout bij het pad zien te krijgen. In de mannen komen al snel oerkrachten naar boven. Vandaag mogen we brullen en vies worden. Leuk om te zien dat iedereen andere technieken heeft om de zware boomstammen over de slootjes te laveren. We wanen ons op de Schotse Highland Games. Dat we al snel onze spieren voelen, lachen we gewoon weg. We zijn niet meer te stoppen.
Rieny Putmans geeft ons na een uur flink buffelen uitleg over dit rabattenbos in de Wejenward. De hoge bomen dienen weggehaald te worden zodat er nieuwe ondergroei kan ontstaan. Ook zullen er andere bomen geplant gaan worden op de rabatten, de ophogingen tussen de slootjes. Deze nieuwe bomen zullen andere dieren gaan aantrekken. De slootjes zullen verder uitgegraven gaan worden zodat er vaak zichtbaar meer water te zien zal zijn. Dit gehele project zal het bovendien mogelijk maken dat de reptielen in dit gebied geteld kunnen gaan worden. Gerrit Kolenbrander kijkt ernaar uit om dit in kaart te gaan brengen.
Het gekapte hout van alle knotploegen uit de regio wordt versnipperd en gebruikt voor het verwarmen van de kassen in Bergerden. Een deel van het hout uit het rabattenbos wordt opgestookt in het bakhuisje in Ooy. Is het niet prachtig, deze natuurlijke kringloop?
Na dit boeiende praatje ga ik kijken naar de burchten van de bevers. Ze zijn indrukwekkend. Ik zie ook een flinke boom die doorgeknaagd is. Precies zoals in een tekenfilm! Vervolgens help ik Wessel met knotten. Hij moet vanmiddag naar de scouting maar hij wil liever hier blijven. Eigenlijk heeft hij de voorkeur om een boomhut te bouwen in plaats van de boom te kortwieken. Toch roept hij steeds enthousiast 'van onderen' wanneer er een tak gaat vallen. Onze buurman Jan Berghoff komt speciaal voor deze dag helemaal uit Deventer.
Hoogste tijd voor erwtensoep, gemaakt door juffrouw Mirjam! De soep blijkt een begrip voor deze dag. Het is overheerlijk. Na deze ontspannende pauze gaan we er nog even flink tegenaan. Rieny hangt vier vleermuiskasten op in het rabattenbos. Hij geeft een groepje kinderen geduldig uitleg als een ware onderwijzer. Ik ben onder de indruk van vandaag. Iedereen heeft enorm genoten. Al verlang ik nu wel enorm naar een warme douche.
Wilt u ook eens lekker zo'n prachtige dag beleven in de Wejenward? Zaterdag 16 november gaan we op herhaling. Voor aanmelding kunt u bellen met Rieny Putmans op 0316-525111.

05-11-2013

Flink buffelen op Natuurwerkdag