Ik vind parels, overal. Pak ze op en bekijk ze van alle kanten. Doop ze in een beetje inkt.
René schrijft verhalen, columns en gedichten

Leefklimaat helpt boer Melgers

In de Schotse Hooglanden vind je overal stenen muurtjes in het landschap. In Nederland zijn de weilanden vaak omgeven door saai prikkeldraad. Zo niet rondom boerderij Buddenhoeve aan de Slenterweg in Ooy. De roodbonte koeien van boer Melgers grazen te midden van een prachtige meidoornhaag. Leefklimaat Zevenaar zet zich heel graag in om dit stukje natuur voor de dorpsgemeenschap te behouden. Het is oktober dus de haag moet nodig gesnoeid worden.
En zo fiets ik op een woensdagochtend samen met Don Corveleijn door de heerlijke dauw naar de oude boerderij. Wanneer we onze fietsen stallen, horen we de motorzagen al tekeer gaan. We begroeten de andere vier vrijwilligers en we steken meteen de handen uit de mouwen. Het is fantastisch om met een groepje buiten bezig te zijn. We wisselen regelmatig het snoeien en het harken af tussen de nieuwsgierige koeien die soms wel heel erg dichtbij komen. Roel en Don vertellen me dat Leefklimaat deze klus al sinds de jaren negentig op zich heeft genomen. De monumentale boerderij verdient nu eenmaal zo'n omheining. Ook stond de werkgroep aan de wieg van de restauratie van het bakhuisje. Tijdens de koffie overhandigen we moeder Melgers foto's van de recente opening van dit bakhuisje. Ze is laaiend enthousiast.
Flinke stapels afgezaagde takken worden door ons op een hele grote hoop gegooid. We voelen onze spieren maar we zijn zeer voldaan. Een mens hoort thuis in de natuur, daar zijn we van overtuigd. Volgende week zal de andere helft van de meidoornhaag gekortwiekt gaan worden. Het bakhuisje zal dan nog meer uit het weiland knallen. Ik weet zeker dat ik in de toekomst toch weer met andere ogen naar de natuur zal kijken nu ik zelf heb meegeholpen. We krijgen nog een flinke berg appels en peren mee. Een bekroning op een hele mooie dag.

16-10-2013

Leefklimaat helpt boer Melgers