Ik vind parels, overal. Pak ze op en bekijk ze van alle kanten. Doop ze in een beetje inkt.
René schrijft verhalen, columns en gedichten

Je moet de slingers zelf ophangen


Sinterklaasavond. Traditiegetrouw hang ik kerstverlichting aan de witte spijlen van mijn balkon. Er is iets veranderd, voor het eerst zijn buren me voor, al vele weken. Ik moet mezelf meer tot deze actie zetten dan in voorgaande jaren. Na vele vertraagde slagen in de lucht heb ik nu eindelijk de eenzaamheid gevloerd. De opponent komt niet overeind. Dat je zelf de slingers op moet hangen in het leven was me nog nooit zo duidelijk. Het grootste inzicht van dit jaar.

Ik haal het kleine kerstboompje van de zolder en steek de stekker in het stopcontact. Het is alsof ik hem voor het eerst zie. Vanaf de bank knipogen talrijke vrolijke lichtjes naar me. Het doet me goed. Ik heb mezelf in het licht gezet.

Het regent uitnodigingen voor Kerst en Oud en Nieuw. Ik mag mezelf rijker dan rijk rekenen, toch voelt alles als plan B. Of C. Vooral december was gereserveerd voor haar. Hoe vrij ben ik eigenlijk?

Het jaar komt voorbij. Een jaar dat van tegenstrijdigheid aan elkaar hangt. Geen arbeid en me toch kapot gewerkt, zwaar geblesseerd aan mijn schouder maar nog nooit zoveel gelopen, al was het dan achter haar aan. Nauwelijks fit voor wandeltochten en toch topsport bedreven. Maar liefst zeven keer tweede in sollicitaties, daar kan Adri van der Poel een puntje aan zuigen. Zeeën van tijd om aan mijn boek te werken, maar geen ruimte. Een jaar waarin ik vaak op eieren liep. Ik had er geen baan naast kunnen hebben.

De lichtjes aan de ballustraden lachen de kamer in. Zetten mooie herinneringen in de spotlights. Momenten van goud. Want die waren er zeer zeker ook, in mijn jaar vol tegenstrijdigheid.

Honderden herten, dat vosje, met blote voeten door de sneeuw, die zonsopkomst in Friesland, met boxers van de Jumbo het water van De Bijland in, het pittoreske Ligurië.

Het lichtsnoer lijkt me te omarmen. Ik weet me gesteund. Ik heb de slingers zelf opgehangen.

09-12-2019